×

ROBERT BERKOVITS

FOTO: DARYLL ATEMA

FOTO: DARYLL ATEMA

Robert Berkovits is vrijwillig molenaar op molen De Nieuwe Palmboom. In het dagelijks leven is hij beleidsmedewerker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij is getrouwd en vader van twee jonge kinderen. In zijn vrije tijd is Robert vrijwillig molenaar op molen De Nieuwe Palmboom. “Sinds ik twee jaar was ben ik al besmet met het molenvirus. En dat gaat ook nooit meer over. Toen ik zeven was mocht ik een molenaar in de buurt komen helpen en toen ik zestien was ben ik met de molenaarsopleiding gestart. Die heb ik tien jaar geleden afgerond. Eens per twee weken ben ik een zaterdagmiddag op molen De Nieuwe Palmboom. Dan laat ik de molen draaien en verzorg ik de opleiding van leerling-molenaars”, zo vertelt hij. “Het is fantastisch om met zo’n imposante machine te mogen werken en op die manier bij te dragen aan de instandhouding van cultureel erfgoed. Het is daarbij erg leuk om mijn kennis en ervaring over te brengen op anderen en daarmee voor de aanwas van nieuwe molenaars te zorgen. Die zijn van essentieel belang als we willen dat de molens blijven draaien.”

Zoals vrijwillige molenaars ervoor zorgen dat de Schiedamse molens blijven draaien, zijn er zoveel meer organisaties die bestaan dankzij de onbetaalde maar onbetaalbare inzet van Schiedammers. “Vrijwilligers zijn onmisbaar in de huidige maatschappij”, aldus Robert. “Ik ben vrijwilliger en kan daarmee mijn hobby uitoefenen, maar er zijn ook veel vrijwilligers die het primair doen om iets goeds te doen voor de samenleving. Daar heb ik veel bewondering voor. Als ik naar erfgoed kijk, dan kan dat nooit allemaal in stand worden gehouden zonder de inzet van vrijwilligers.”

Over stichting De Schiedamse Molens 
Veel mensen bewonderen de reusachtige windmolens van Schiedam. Weinigen realiseren zich echter dat het behoud van deze monumenten veel geld kost. Dankzij overheidssubsidies en schenkingen van fondsen kan stichting De Schiedamse Molens een groot deel van de kosten dekken. Dit is echter niet voldoende.
De stichting spant zich dan ook ten volste in om extra inkomsten te genereren. Dit proberen zij te doen met activiteiten die de kracht en eigenheid van de molens zo goed mogelijk benutten. Het ambachtelijk maalbedrijf op molen De Vrijheid en molenwinkel De Walvisch zijn daar goede voorbeelden van. Daarnaast zijn er natuurlijk de vrijwillige molenaars, die ervoor zorgen dat de ‘Reuzen van Schiedam’ blijven draaien.

Stichting De Schiedamse Molens is altijd op zoek naar meer enthousiaste vrijwilligers. In de eerste plaats naar mensen die molenaar zijn of willen worden, zodat de molens altijd kunnen blijven draaien. Ook voor de molenwinkel in molen De Walvisch zijn vrijwilligers nodig en daarnaast zijn er altijd vrijwilligers welkom voor de ondersteuning van bijzondere activiteiten zoals de Nationale Molendag. Kijk voor meer informatie op: www.deschiedamsemolens.nl