×

BARBARA MERENTES

FOTO DARYLL ATEMA

FOTO DARYLL ATEMA

Barbara Merentes is vrijwillig Spaans docent, wijkcoördinator Buurtkracht (team Groenoord), lid medezeggenschapsraad OBS De Peperklip en lid Regiegroep wijk Groenoord.
Barbara is een alleenstaande trotse moeder van drie kinderen. Ze is afkomstig uit Venezuela/Curaçao maar woont inmiddels alweer zeven jaar in Nederland, om precies te zijn in de Schiedamse wijk Groenoord. Waar zij een behoorlijk steentje bijdraagt. Zo is Barbara op vrijwillige basis docent Spaans, wijkcoördinator van het Buurtkracht team Groenoord en is zij lid van de Regiegroep wijk Groenoord. En alsof haar rijtje vrijwillige activiteiten zo nog niet lang genoeg is, kan Barbara daaraan ook nog een plek medezeggenschapsraad van OBS De Peperklip aan toevoegen; de school waar haar kinderen naartoe gaan. “Sinds 2010 ben ik actief voor Buurtkracht en in 2011 kwam ik, via een stageplek, bij SWS Welzijn terecht. Mede dankzij de mensen die op mijn pad kwamen en er nog steeds zijn, om mij te adviseren en ondersteunen, heb ik mijn netwerk zo beetje bij beetje kunnen vergroten”, zo vertelt Barbara.

Waarom zouden mensen vrijwilligerswerk willen doen? Barbara draait deze vraag graag om: “Waarom niet? Het hoeft niet elke dag en ook niet de hele dag. Al doe je maar een paar uurtjes iéts, dan kun je al zoveel betekenen voor je wijk en je stad”, zo vindt zij. “Ondanks dat de middelen bij veel wijkorganisaties beperkt zijn, zie ik dat wij als vrijwilligers veel doen en daarmee ook veel bereiken. De vrijwilligers in onze stad doen in ieder geval ontzettend hun best. Gelukkig merk ik wel dat dit wordt opgemerkt en gewaardeerd door mensen in onze wijk, maar ook zeker door de gemeente.” Ondanks dat Barbara veel vrijwillige collega’s heeft, is er altijd vraag naar extra handjes. “Bij Buurtkracht zijn we altijd op zoek naar vrijwilligers, vooral mannen die ons team technisch wat kunnen versterken, voor klusjes in huis en in de tuin.”

Over Buurtkracht 
Buurtkracht was een collectief van buurtbewoners, voor en met elkaar. Dit collectief ontstond in Schiedam Oost en heeft zich inmiddels verspreid over de gehele stad. Inwoners van verschillende wijken in Schiedam willen graag hun buurtbewoners die hulp nodig hebben een helpende hand bieden. Buurtkracht was er voor zeer diverse hulpvragen. Denk aan boodschappen doen, (kleine) klusjes in en om het huis of lichte schoonmaakwerkzaamheden, maar ook een praatje maken, iemand gezelschap houden of samen een wandeling maken. Een hulpvraag kon zowel éénmalig als langdurig zijn. En, iedereen die in Schiedam woont en (tijdelijk) hulp nodig had, kon een beroep doen op Buurtkracht. Per 3 april 2017 is Buurtkracht echter opgeheven en kunt u met uw hulpvraag terecht bij o.a. de diverse wijkcentra in Schiedam.