×

ALMA LIEZENGA

FOTO: DARYLL ATEMA

FOTO: DARYLL ATEMA

Alma Liezenga is vrijwilliger bij MET. In september 2014 kwam Alma in aanraking met MET, via vriendinnen die regelmatig optraden in Koffie MET, de pop-up koffiebar die MET destijds runde in de Monopole op de Schiedamse Hoogstraat. “Een vriend van mij, Maarten, was toen al vrijwilliger en vroeg me een keer mee te komen naar een vergadering. Het werken in de koffiebar leek me meteen al leuk, maar pas toen ik me meer ging verdiepen in het idee achter MET, ontdekte ik dat hetgeen me echt interesseert is dat MET initiatief toont in de stad en anderen de kans biedt dit ook te doen.”

De koffiebar is inmiddels niet meer, maar Alma is nog wel trouw aanwezig bij alle vergaderingen en stort zich op het (mede) organiseren van nieuwe activiteiten in MET. “Zo ben ik een tijdje geleden bezig geweest met het mogelijk maken van een stage voor middelbare scholieren bij MET. Daarnaast vind ik het leuk om exposities op te zetten voor jonge kunstenaars, zoals die van Tim Schaap. En het hele team van MET heeft zich vorig jaar vol ingezet voor ons eigen festival, Where we’ve MET, wat dit jaar waarschijnlijk een vervolg krijgt. Eigenlijk ben ik altijd wel bezig met het bedenken van nieuwe plannetjes voor MET of het werven van nieuwe vrijwilligers. Veel van dat soort werk gaat tussen mijn schoolwerk en andere hobby’s door; even een mailtje naar een stage coördinator, een belletje naar een jonge muzikant of gewoon een appje naar een andere vrijwilliger over het aankomende evenement. Dat kost me per week een aantal uur, soms meer soms minder. Natuurlijk moet je zelf aangeven waar de grens ligt qua tijd, máár ook als vrijwilliger moet je afspraken nakomen en klaar staan voor je organisatie wanneer nodig.”

Alma vindt het erg belangrijk dat mensen, maar vooral jongeren, zélf initiatief nemen. Zeker ook als het om vrijwilligerswerk gaat. “Ik heb het gevoel dat vooral jongeren tegenwoordig niet meer enthousiast zijn voor vrijwilligerswerk. Daarentegen merk juist binnen MET dat het initiatief er wel ís. Kijk bijvoorbeeld ook naar Tha New Generation of, in Vlaardingen, De Kroepoekfabriek. Allebei initiatieven die (mede) door vrijwilligers zijn opgezet en die vooral focussen op jonge mensen.” Juist in Schiedam is het belangrijk dat mensen zich vrijwillig inzetten, zegt Alma: “Er zijn veel goede, ambitieuze ideeën maar vaak is er weinig geld beschikbaar. Het is zo zonde als die mooie ideeën dan sneuvelen, terwijl er veel mensen zijn die stil zitten.
MET initiatief toont in de stad en anderen de kans biedt dit ook te doen. Ik geloof dat je altijd initiatief moet tonen in je omgeving. Het is heel simpel om te blijven zitten en te zeuren over wat er allemaal mis gaat, maar dan verandert er niets. Er zijn mensen die het idioot vinden om vrijwilligerswerk te doen; ze denken dat verandering niet mogelijk is en je je tijd verspilt door ‘gratis’ te werken. Maar ik vind het mooi om de gevolgen van mijn werk te zien in de stad: de omgeving verandert en daar heb ik zelf ook wat aan. Samen kunnen we de stad laten bloeien maar dan moeten we ons daar wel écht voor inzetten!”

Over MET
MET is een initiatief van  jonge Schiedammers die willen bijdragen aan de ontwikkeling van de stad. En MET biedt – letterlijk en figuurlijk – een podium aan jonge mensen om hun ideeën te testen en te tonen aan een breder publiek. Samen heb je een grotere aantrekkingskracht, MET maakt dat mogelijk. MET werft en ondersteunt initiatieven van jongvolwassen en koppelt hen aan andere ontwikkelingen in de stad. MET is een stichting en heeft een netwerk van 52 initiatiefnemers die ieder op eigen wijze een bijdrage leveren aan de organisatie.  Alle initiatiefnemers van MET zetten zich vrijwillig in. Daarbij geloven zij in verschillen; samenwerken is het delen van kennis. MET’s initiatiefnemers werken in de communicatie, techniek, publiek management, organisatie ontwikkeling, onderwijs, welzijn, architectuur, kunst, evenementen en muziek. MET heeft geen haast. Ze geloven in structuren die groeien; hun netwerk wortelt zich steeds dieper in de grond. Ook meedoen MET? Heb je zin om iets te ondernemen? MET is altijd op zoek naar jonge mensen die iets willen organiseren: een expositie, een bakcursus, een hoelahoepshow, maakt niet uit! MET is een plaats om ideeën te ontwikkelen en te tonen; een podium voor iedereen. Laat MET weten jullie wellicht voor elkaar kunnen betekenen! Contact kun je opnemen via: contact@doejemeemet.nl