×

Trainingsaanbod

Leren luisteren

Luisteren is het belangrijkste onderdeel wanneer we met elkaar in gesprek zijn; daarom kregen we ook twee oren en maar één mond :) En toch is echt luisteren iets wat we heel moeilijk vinden. De meeste mensen luisteren namelijk niet. Ze wachten op hun beurt om te praten. Ze koppelen dan terug wat zij hebben meegemaakt.

De wereld heeft echt meer luisteraars nodig, praters zijn er al genoeg.  Wil jij leren om echt te luisteren? Zodat je mensen het gevoel geeft dat ze ertoe doen. Dat ze ervaren dat ze belangrijk genoeg zijn om gehoord te worden? Schrijf je dan, via het aanmeldformulier hier verderop, in voor deze gratis online training.

De training is opgedeeld in vier middagen met vier verschillende thema’s (actief luisteren, verdiepend luisteren, halt! tot zover en leer je kwaliteiten kennen). Je kunt de thema’s afzonderlijk volgen of je volgt de gehele training. Je geeft dit aan op het aanmeldformulier. Meer informatie over de verschillende thema’s lees je onderaan deze pagina.

De training vindt online plaats via Zoom. Je krijgt meer informatie hierover na je aanmelding. We rekenen op je aanwezigheid. Mocht je onverhoopt niet aanwezig kunnen zijn, Meld je dan tijdig af (48 uur vooraf aan de training). We nodigen dan nog een andere vrijwilliger uit in jouw plaats. Ontvangen we geen afmelding, dan kunnen we je onkosten in rekening brengen.

Aanmeldformulier Leren luisteren

    Op dit moment zitten alle trainingen vol. Als u zich inschrijft komt u op een reservelijst te staan en geïnformeerd op het moment dat er plek vrij komt.

Extra informatie over de vier thema’s

Thema 1. Actief luisteren (16 februari 2021 14:30-17:00)
Hoe maak je van luisteren een activiteit van aandacht, aansluiten en doorvragen?
In deze training verbeter je je luisteren.

Luisteren lijkt passief maar wanneer je écht naar iemand luistert is dat een actieve bezigheid. Je biedt niet alleen je aandacht aan, maar je zet ook vaardigheden in; vaardigheden die leiden tot een beter contact. Deze vaardigheden zijn: aandachtig zijn, aansluiten en doorvragen. En daarmee gaan we in deze bijeenkomst aan de slag. Stroop de mouwen alvast maar op! :)

Aan de orde komen:
– Behoeften en tempo van de ander in relatie tot jouw behoeften en tempo. Wie sluit bij wie aan?
– Oefenen met samenvatten
– Oefenen met soorten vragen
– Hoe je kunt focussen op zowel het verhaal als op de emoties van de ander

Thema 2. Verdiepend luisteren (9 maart 2021 14:30-17:00)
Hoe kun je verschillende verhaallagen in een gesprek ontdekken?
Een verhaal gaat verder dan alleen de feiten. Ook emoties en gedachten bij de situatie spelen in een verhaal een rol. Net als de betekenis die de persoon eraan geeft. En het raakt ook aan de waarden die voor de ander van belang zijn. Deze vier lagen in een gesprek kunnen aangeboord worden. Na deze workshop ben je je er nog meer van bewust dat je vragen moet stellen om een ander te begrijpen.

Aan de orde komen:
– Zelfervaring van het gelaagde gesprek.
– Resoneren van waarden in een gesprek.
– Ontdekken van welke vragen wat oproepen.

Thema 3. Halt! Tot zover (6 april 2021 14:30-17:00)
Hoe bescherm je jezelf en houd je plezier in het luisteren?
In gesprekken kun je je soms aangevallen voelen, gebruikt of onheus bejegend. Er worden zinnen gezegd of dingen gedaan, die jou geen goed doen en vaak je energie doen wegzakken. Met andere woorden: er wordt over je grens gegaan. Grenzen stellen gaat over assertiviteit en wederzijds respect.

Aan de orde komen:
– Definiëren van grenzen.
– Herkennen en erkennen van grenzen.
– Uitspreken en beschermen van grenzen.

Thema 4. Leer je kwaliteiten kennen (4 mei 2021 14:30-17:00)
Als je je talenten en uitdagingen kent, heb je goud in handen.
Ieder mens heeft verschillende kwaliteiten. Dat maakt jou wie jij bent. In deze workshop brengen we jouw kwaliteiten in beeld en kijken we ook naar de bijbehorende valkuilen, uitdagingen en allergieën die bij jou en jouw kwaliteit horen. Samen vormen deze vier onderdelen het kernkwadrant (ontworpen door Daniel D. Ofman).
Door middel van kennis over het kernkwadrant leer je jezelf en anderen beter kennen en kun je beter zien waar bepaald gedrag vandaan komt. Als je je talenten en uitdagingen kent, heb je goud in handen!

Aan de orde komen:
– Complimenten geven en ontvangen.
– Jouw kwaliteiten en bijbehorende valkuilen, uitdagingen en allergieën.
– Een voornemen formuleren n.a.v. een belangrijke uitdaging.

En, welke is je favoriet? Of wil je ze misschien allemaal volgen? Vul gauw het aanmeldformulier in en volg de gratis online training van Luistergoud. We kijken ernaar uit je te ontmoeten!