×

DOENers nieuws

Tips voor een succesvol kennismakingsgesprek

Na wat zoeken heb je een leuke vrijwilligersvacature gevonden waar je graag je vrije tijd aan wilt besteden. Je bent enthousiast over de werkomgeving en het werk lijkt aan te sluiten op de talenten die jij bezit. Wellicht zijn er zelfs nog mogelijkheden om sommige vaardigheden verder te ontwikkelen. Kortom, vrijwilligerswerk die jou op het lijf is geschreven.

Hieronder geven we je drie tips die je helpen om erachter te komen of de ideale vacature ook echt helemaal bij jou past. Want niets is zo vervelend als je er na enige tijd achter komt dat je minder gelukkig bent met het werk dat je doet, zowel voor jou niet als voor de organisatie.

Tip 1: Krijg helder wat voor werk je gaat verrichten 

Geeft de omschrijving van de taken je een duidelijk beeld van wat er van jou wordt verwacht. Wanneer er staat ‘we zoeken een duizendpoot die stressbestendig is’, weet je dan concreet wat ze bedoelen? ‘Nee’ is waarschijnlijk je antwoord.

Het is slim om te vragen wat er als duizendpoot allemaal van je wordt verwacht. Vraag eens om een voorbeeld van de werkzaamheden. En vraag bijvoorbeeld ook eens met wat voor stressvolle situaties je te maken kunt krijgen, zodat je beter kunt bepalen of jij stressbestendig bent in dat soort situaties (en of dit een prettige werkomgeving voor je is).

Tip 2: Bedenk voor jezelf hoeveel uur je maximaal vrij wilt maken om vrijwilligerswerk te doen

Er is regelmatig een tekort aan vrijwilligers voor al het werk dat er is te doen. Een organisatie kan je daarom vragen om meer uren te werken dan je in eerste instantie had bedacht. Jij bent enthousiast over het werk en de goede dingen die de organisatie doet, waardoor je soms gemakkelijker ja zegt tegen iets wat uiteindelijk minder goed bij je past.

Als je helder voor jezelf hebt hoeveel uren je maximaal wilt besteden aan vrijwilligerswerk, dan ga je ook minder gemakkelijk je eigen grens over. Mocht de functie nu zo leuk zijn en meer uren behelzen dan je vrijwilligerswerk wilt doen, vraag dan bijvoorbeeld wat bedenktijd zodat je thuis even rustig kunt overwegen of deze vacature helemaal bij jou past.

Tip 3: Ontdek wat de organisatie jou nog meer te bieden heeft

Naast bijvoorbeeld leuke collega’s of cliënten waarmee je werkt zijn er vaak ook praktische zaken geregeld die jouw werkplezier nog meer kunnen verhogen. Wees je bewust dat niet iedere organisatie dit soort mogelijkheden biedt en het is goed om te vragen welke er wel zijn.

Zo kun je bijvoorbeeld vragen naar de onderstaande mogelijkheden:

Inwerkperiode, vragen die je daarbij kunt stellen zijn:

 1. Hoe lang duurt de inwerkperiode?
 2. Wie werkt je in?
 3. Hoe wordt de inwerkperiode afgesloten

Onkostenvergoeding, vragen die je daarbij kunt stellen zijn:

 1. Is er een onkostenvergoeding
 2. Is er een vaste onkostenvergoeding of op declaratiebasis

Verzekeringen, vragen die je daarbij kunt stellen zijn:

 1. Wat als ik iets kapot maak of er van mij iets kapot gaat tijdens het vrijwilligerswerk?
 2. Wat als ik een ongeval krijg tijdens het vrijwilligerswerk?

Begeleiding, vragen die je daarbij kunt stellen zijn:

 1. Is er begeleiding gedurende mijn vrijwilligerswerk?
 2. Is er ook wel eens overleg met de andere vrijwilligers?

Bijscholing, vragen die je daarbij kunt stellen zijn?

 1. Zijn er mogelijkheden voor trainingen?
 2. Wie betaalt hiervoor de kosten?

Bovengenoemde tips kunnen je helpen om je vrijwilligersplek nog meer bij je wensen te laten aansluiten. Soms vinden we het nog niet gemakkelijk om dit soort vragen te stellen terwijl het heel normaal is dat je ze stelt en het voorkomt teleurstellingen bij zowel jou als bij de organisatie.

Belangrijk is dat je doet waar je gelukkig van wordt en waar je je goed bij voelt, zo blijf je het meest betrokken bij het vrijwilligerswerk dat je doet en daar maak je iedereen blij mee!